Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Περί Ombudsmen/Ombudswomen


Ένα πολύ σημαντικό δημοτικό συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο Δευτέρα 28 του Φλεβάρη 2011 στο Δημαρχείο. Σημαντικό από πολλές πλευρές, λόγω της θεματολογίας της ημερήσιας διάταξής του.
Σημαντικό για πολιτικούς λόγους κυρίως.
Τα βασικότερα σημεία της ημερήσιας διάταξής του είναι η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και οι καταργήσεις των Σχολικών Επιτροπών του δήμου στα πλαίσια της "καλλικράτειας" λαίλαπας.
Για το δεύτερο θέμα, θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες μέρες ν'αναφερθούμε με πολλές λεπτομέρειες.

Ο Ν.3852/2010 (γνωστός και σαν Καλλικράτης) εισάγει τη λειτουργία ενός νέου (στην Ελλάδα) "ανεξάρτητου" θεσμού, του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (για τους δήμους), του Συμπαραστάτη του Πολίτη ( για τις Περιφέρειες). Ο ρόλος τους, σύμφωνα πάντα με τον προαναφερόμενο νόμο, είναι αφενός η προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στον πολίτη και τη δημοτική διοίκηση και αφετέρου να προτείνουν, ανεξάρτητα, λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καλύτερη ενάσκηση των δικαιωμάτων.
Από την ανάγνωση των ανωτέρω, προκύπτουν αβίαστα δύο κυρίαρχα συμπεράσματα : 

1. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη πρέπει να είναι ανεξάρτητος της δημοτικής αρχής (με την οποίαν πλέον του βεβαίου θα έρχεται σε αντιπαράθεση). Άρα, θα πρέπει ν'αναζητηθεί έξω από τη δημοτική πλειοψηφία, σε χώρους δηλαδή που δεν ελέγχονται από την καθαρά προσωποκεντρική-αρχηγοκεντρική δημοτική παράταξη του νυν Δημάρχου. Πράγματι, είναι εξαιρετικά δυσχερές να πεισθούν οι δημότες για την ανεξαρτησία ενός Συμπαραστάτη τους ο οποίος επί τέσσερα χρόνια απλά υπάκουε στα κελεύσματα του αρχηγού του (προβαίνοντας μάλιστα, κάποιες φορές, και σε ενέργειες στα όρια της νομιμότητας). Τούτο, χωρίς ν'αμφισβητείται σε καμία περίπτωση το ήθος και η εντιμότητα του Βελισσάριου Σπανού, ο οποίος, δέον να σημειωθεί, ότι ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου και απέτυχε να εκλεγεί.
2. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη πρέπει να έχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση. Πράγματι, για τη θέση αυτή δεν αρκούν οι αυτοδιοικητικές γνώσεις. Sine qua non προϋπόθεση είναι η άριστη γνώση της νομικής επιστήμης. Ο ΣτΔ θα κληθεί να εξετάζει καταγγελίες δημοτών και να απαντά σε μικρό χρονικό διάστημα, να επιδιώκει εξώδικους συμβιβασμούς, να προτείνει λύσεις. Με άλλα λόγια, όπως και ο μεγάλος του αδελφός (ο Συνήγορος του Πολίτη δηλαδή), θα λειτουργεί σαν ένας sui generis εξωδικαστικός μηχανισμός. Η μη νομική κατάρτιση του προτεινόμενου από τη δημοτική πλειοψηφία, αλλά και όποιου άλλου μη νομικού είναι a priori εχέγγυο της μη αποτελεσματικότητάς του.

Πέραν όμως των τυπικών, η επιλογή-εκλογή του ΣτΔ αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική εξέλιξη για το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας. Τούτο κυρίως γιατί, σύμφωνα πάντα με το Ν.3852/2010, για την εκλογή του απαιτείται πλειοψηφία των 2/3. Πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι για πρώτη φορά, η δημοτική αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσων) έχει τη μεγάλη ευκαιρία ν'αποτρέψει συλλογικά την προσπάθεια της δημοτικής διοίκησης να αδρανοποιήσει de facto έναν αρκετά σημαντικό θεσμό εν τη γενέσει του. Όπου, αδρανοποίηση, βλέπε την τοποθέτηση ενός στελέχους της πλειοψηφίας, ο οποίος (νομοτελειακά) θα λειτουργεί με γνώμονα τις επιθυμίες της διοίκησης και όχι των διοικούμενων.
Το ζήτημα αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό το πρίσμα της άγριας επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, άρα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών μας, που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους ξενόφερτους πάτρωνές της αλλά και τους τοπικούς εκπροσώπους της δηλαδή τη νυν δημοτική διοίκηση.

Φαίνεται όμως πως, δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η δημοτική αντιπολίτευση κάνει τα πάντα για να διευκολύνει την πλειοψηφία στις επιλογές της. Πράγματι :
1. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του ΚΚΕ, περιχαρακωμένη στα στενά δογματικά όριά της και προφασιζόμενη προταγματικούς βερμπαλισμούς (ότι -δήθεν- ο ΣτΔ είναι και της επιχείρησης), μάλλον θα απέχει από την ψηφοφορία. Έτσι, η μείζων δημοτική αντιπολίτευση χάνει την ευκαιρία να μπει μπροστά και να γίνει αυτή ρυθμιστής των εξελίξεων, αφού στις τάξεις της έχει αξιότατα στελέχη που θα μπορούσαν και να προταθούν και (με σωστή επιχειρηματολογία) να εκλεγούν. Εκτός αν θεωρούμε πως το παπουτσάδικο στην Αγίων Αναργύρων ή ο ποδηλατάς της Λ. Δημοκρατίας είναι πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν δικαιούνται ούτε εκπροσώπησης αλλ'ούτε και στήριξης.
2. Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ του κ. Δανάκου πρότεινε τον κ. Μπάμπη Στίγκα, έναν συνδημότη μας ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ΣτΔ ούτε επιστημονικά αλλ'ούτε και πολιτικά. Η επιλογή αυτή, άρα, είναι εντελώς συγκυριακή και, αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που αναδημοσιεύονται, αποτελεί "εξαργύρωση" της υποστήριξης του αριστερού κ. Μπάμπη Στίγκα στο αμιγώς δεξιό ψηφοδέλτιο του κ. Δανάκου. Ο θεσμός όμως του ΣτΔ μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εξελιχθεί σε κάτι σημαντικό, πράγμα που σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο "βολέματος" (μιας και πρόκειται για έμμισθη θέση) ημετέρων. Τούτο το τελευταίο ισχύει και για την επιλογή του κ. Σπανού. 
3. Τέλος, μυστήριο παραμένει η θέση που πρόκειται να κρατήσει η δημοτική παράταξη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Πράγματι, ενδιαφέρον έχει να δούμε αν θα κάνει το 3 στα 3 στις λανθασμένες επιλογές της (συμβασιούχοι του δήμου και τράμπα σε θέσεις δημοτικών επιτροπών με τον κ. Δανάκο οι άλλες δύο) ή αν θα λειτουργήσει ως μία αριστερή παράταξη που, αφήνοντας στην άκρη τους μικρο-παραγοντισμούς και τις ανέξοδες πολιτικές του χώρου που εκπροσωπεί (και στον οποίον αναφέρεται), θα ανατρέψει το σκηνικό βγαίνοντας μπροστάρης και προτείνοντας λύση εκ των έσω. Ικανότατα στελέχη έχει, αυτό που ίσως της λείπει είναι η απαγκίστρωσή της από ένα μανιχαϊστικό μοντέλο οργάνωσης, που φαίνεται να επικρατεί τους τελευταίους  μήνες.

Κοντός ψαλμός αλληλούϊα. 



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη (και τον δήμαρχο ενίοτε)


Διαβάζουμε από το επίσημο site του δημάρχου μας (και ουχί του Δήμου μας) αναφορικά με τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου (αυτό το πράγμα που θα μαζεύονται όλοι, θα παραμυθιάζονται και στο τέλος θα πηγαίνουν σπίτια τους αυθυποβαλλόμενοι πως συμβάλλουν σε κι εγώ δεν ξέρω τι) :
"Όσοι επιθυμούν να μετέχουν ως μέλη της ανωτέρω επιτροπής για τη διετία 2011-2012"....
"Να υποβάλλουν εγγράφως στο πρωτόκολλο του Δήμου αίτηση-δήλωση, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, μέχρι την 27 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κλήρωση."


Πολλλοί θα νομίζουν πως πρόκειται για (ένα ακόμα) δείγμα προχειροδουλειάς απ'αυτούς που διαχειρίζονται το site. Αλλά όχι. Η προθυμία και εργατικότητα έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που ο δήμος μας καθιέρωσε πια και την Κυριακή σαν εργάσιμη μέρα. Εύγε.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Συγκοινωνιακές Τσαχπινιές


Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει τα έργα που (σύμφωνα με Μπόμπολα, ΕΡΓΟΣΕ και δημοτική διοίκηση) θα μεταμορφώσουν το δήμο μας σε ελβετικό καντόνι. Πιο συγκεκριμένα, είναι η άποψη της οδού Μικράς Ασίας όπως αυτή φαίνεται από την οδό Αρκαδίας, η οποία είναι μία μικρή οδός μήκους 35 μέτρων και που ενώνει τις οδούς Τριπόλεως και Κων/πόλεως. 


Πλησιάζοντας λίγο πιο κοντά, διαπιστώνουμε ότι στο ύψος ακριβώς των οδών Μικράς Ασίας και Αρκαδίας (αντίστοιχα) τα τοιχεία του ενοποιημένου (υποτίθεται) πεζόδρομου - χώρου πρασίνου κάνουν καμπύλη και, στην ουσία, σταματούν τον πεζόδρομο.
Η πρώτη μας σκέψη ήταν πως πρόκειται για μία ακόμη ποιητική-αρχιτεκτονική πινελιά του Μεγάλου Ευεργέτη του δήμου μας (που περιφέρεται και διαλαλεί πως έχει αναμορφώσει τους Αγίους Αναργύρους και πως θα έπρεπε να του στήσουμε αδριάντα στην κεντρική πλατεία). Όμως όχι.
Όπως μας πληροφόρησαν οι εργαζόμενοι, ο δήμος (και πιο συγκεκριμένα οι έγκριτοι συγκοινωνιολόγοι του) αποφάσισε να ενώσει της οδούς Μικράς Ασίας και Αρκαδίας διχοτομώντας (παραβλέποντας τις αρχικές μελέτες) επί της ουσίας τον περιβόητο πεζόδρομο - χώρο πρασίνου. Η καταφανώς γελοία δικαιολογία των δημοτικών φωστήρων είναι η "αποσυμφόρηση της οδού Αγίων Αναργύρων", η οποία, κατά τα λεγόμενά τους, θα επιτευχθεί με τη συνένωση αυτών των δύο εξαιρετικά στενών δρόμων, οι οποίοι διασχίζουν γειτονιές πυκνοκατοικημένες.


Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Προφητείες


Στις 2 Φλεβάρη 2010, έναν χρόνο πριν δηλαδή, ο Μαξ Κάϊζερ (οικονομολόγος) έδινε μια συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία, σχετικά με τα δεινά που περίμεναν την Ελλάδα από την απόφαση του ΔΝΤ να μας χρησιμοποιήσει σαν οικονομικό πειραματόζωο για τις νέες παγκόσμιες καπιταλιστικές πολιτικές τους.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Κατζηλάκη για το τι θα σήμαινε η έλευση του ΔΝΤ, απαντούσε : «Αυτό ονομάζεται δουλεία. Οπότε, εκτός και αν οι Ελληνες αντισταθούν, θα χάσουν την οικονομική τους κυριαρχία. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά να σταματήσει τα γεράκια».
 Σε άλλη ερώτηση, για το πως θα κινηθεί το ΔΝΤ στη χώρα μας, ήταν ακόμα πιο σαφής : «Οποιος πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα έχει περιορισμένο ρόλο, όποιο ΜΜΕ μεταδίδει τέτοια προπαγάνδα, θα πρέπει να ντρέπεται γιατί δεν αναφέρουν το ιστορικό του ΔΝΤ. Ο ρόλος του θα είναι περιορισμένος εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα τους, όμως, θα είναι αδύνατον να τηρηθούν από τον ελληνικό λαό, και από εκείνο το σημείο και έπειτα θα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Πιστεύετε ότι το ΔΝΤ θα σας πει "συμμορφωθείτε με τα μέτρα και θα εξέλθετε της κρίσης"; Θα είστε τρελοί εάν πιστεύετε ότι θα γίνει έτσι. Το ΔΝΤ θέλει να εξασφαλίσει τον έλεγχο των πολύτιμων ελληνικών λιμανιών και να τα πουλήσει»
Τέλος, προέτρεπε τους Έλληνες  «Εάν θέλεις να ζήσεις ελεύθερος, θα πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου και θα υπάρξουν συνέπειες. Ή μπορείς να παραδώσεις τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου στο ΔΝΤ ως δούλους. Αυτές είναι οι επιλογές. Παίρνεις ένα σκληρό φάρμακο τώρα ή εκπορνεύεις τα παιδιά σου στο ΔΝΤ».

Κατά τα άλλα, ποιούς προσπαθούν να πείσουν οι τροϊκανοί και οι ντόπιοι δοσίλογοί τους; 

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Άρχισαν τα όργανα...


Ανοίγει πάλι το μέτωπο της παιδείας.
Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές και σπουδαστές, οι γονείς αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την χειρότερη μεταρρύθμιση που γνώρισε μέχρι σήμερα η παιδεία στη χώρα μας.
Ελέω Τρόϊκας, ΠΑΣΟΚ και Καλλικράτη, η ήδη παραπαίουσα εκπαίδευσή μας είναι έτοιμη να δεχτεί το τελειωτικό χτύπημα από τα ανδρείκελα της κυβέρνησης και τους ξένους πάτρωνές της. Νέες περικοπές στις δαπάνες (τη στιγμή που βρισκόμαστε στο 2,7% του ΑΕΠ όταν ο κοινοτικός μέσος όρος ξεπερνά το 5,5%) και, κυρίως, συγχωνεύσεις σχολείων με προφανή στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εξόδων.
Το καζάνι βράζει και δεν θ'αργήσει να εκραγεί. Την αρχή στο δήμο μας έκαναν οι μαθητές και καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων. Οι τελευταίοι προχώρησαν σε κατάληψη χθες Παρασκευή, όταν πληροφορήθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για συγχώνευση του σχολείου τους με Εσπερινά Γυμνάσια άλλων περιοχών. Τη Δευτέρα, 14.2 θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για ν'αποφασίσουν τη συνέχιση αλλά και τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.
Οι καθηγητές προχώρησαν σε κοινοποίηση επιστολής με την οποία επισημαίνουν τους κινδύνους μιας τέτοιας συγχώνευσης. Διαβάστε την εδώ.

Απορία : αλήθεια, η Ένωση Γονέων του δήμου μας τι περιμένει για να κινητοποιηθεί; 

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Δεν πληρώνω


Σήμερα, από τις 3 μέχρι τις 5 το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο πανελλαδικό κάλεσμα της επιτροπής διοδίων, ανοίξαμε τις μπάρες στα διόδια της Αττικής Οδού στις είσοδο και έξοδο της Λεωφόρου Δημοκρατίας.
Μαζευτήκαμε πολλοί από Αγίους Αναργύρους, Ίλιον και Καματερό. Μαζί μας και οι δύο από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης "Αριστερό Σχήμα Ιλίου", καθώς και μέλη της δημοτικής παράταξης "Αλληλεγγύη" Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Η ανταπόκριση των διερχόμενων οδηγών ήταν απόλυτα θετική.
Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και φωτογραφίες για τους απόντες (δικαιολογημένους και μη)

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς λόγια


"Πως να κρυφτείς απ'τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα."

Όταν η εξάρθρωση του κοινωνικού ιστού και η εξαθλίωση γίνεται κανόνας, η αντίσταση γίνεται καθήκον.
Ξυπνάτε από τον Πρετεντέρειο ύπνο σας.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Υπόψη σωτήρων


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άμεση συγχώνευση αλλά και κατάργηση ορισμένων φορέων του δημοσίου.
Ένας απ'αυτούς τους φορείς που συγχωνεύονται είναι και ο Φορέας Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης".
Κι επειδή η κυρά Μπιρμπίλω είναι σοβαρή υπουργός και, κυρίως, οικολόγα (σαν τον δικό μας οικολόγο των Αγίων), η συγχώνευση θα γίνει με εντελώς "ομοειδείς" φορείς, ήτοι α) με τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής (λέγε με Βωβό) και β) με τον Φορέα ∆ιαχείρισης και Ανάπλασης του ποταµού Κηφισού Αττικής (λέγε με Μπόμπολα κλπ).
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.


Μήπως να κάνουμε 6-7 συσκέψεις και να ετοιμάσουμε κανένα υπ'αριθ. τρέχα γύρευε δελτίο τύπου πριν ετοιμάσουμε λεπτομερές διάγραμμα ροής;

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η παρέμβαση πολιτικών οργανώσεων και ενεργοποιημένων πολιτών ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων. Στην πλατεία Αττικής, από τις 6 μέχρι τις 9 το πρωί αποκλείσαμε τα ακυρωτικά μηχανήματα ενώ ταυτόχρονα γίνονταν ενημέρωση, τόσο προφορική όσο και με φυλλάδια.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν παραπάνω από θετική.
Στο μεταξύ, στη Βιλαρίμπα (δυτικά του Πάκος) ακόμα τρίβουν.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Διαφάνεια


Πολλή κουβέντα ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες με τα πρακτικά (ηχογραφημένα ή έντυπα) των συζητήσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Malraux έχει πει πως "...για την εξουσία, σημασία έχει η κατάχρησή της..."
Προς το παρόν, δύο είναι οι σοβαρές και εμπεριστατωμένες προτάσεις : αυτή του Μακιαβέλι και η πρόσφατη της δεξιάς δημοτικής παράταξης του κ. Δανάκου.
Πάντως, χάρη στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, έχουμε την πλήρη απομαγνητοφώνηση του σημαντικότερου μέχρι σήμερα δημοτικού συμβουλίου.