Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Περί Σχολικών Επιτροπών

Σημαντικό (σύμφωνα με τις προβλέψεις) το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Με πολλά και ποικίλα πολιτικά συμπεράσματα, τόσο για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής όσο και για τη στάση της αντιπολίτευσης. Η προχθεσινή μας ανάρτηση δικαιώθηκε μέχρι κεραίας : η δημοτική διοίκηση απέδειξε περίτρανα πως ζήτησε (και πήρε) την ψήφο των δημοτών για να εγκαταστήσει στο Δημαρχείο ένα μηχανισμό διεκπεραίωσης των εντολών της κυβέρνησης και των αφεντικών της, η δε αντιπολίτευση (παρά τις μερικώς καλές προθέσεις της), πελαγοδρομώντας ανάμεσα στο διχασμό και το τυπικόν της διαδικασίας (κάποιοι θα πρέπει να ενημερωθούν λίγο περισσότερο για τα διαδικαστικά), στην ουσία δεν αποτελεί αντίβαρο ικανό να "στριμώξει" τον δήμαρχο και τους αφωνότερους του ιχθύος - απόλυτα στοιχισμένους δημοτικούς συμβούλους του.

Ένα από τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και η de jure (πλέον) κατάργηση όλων των σχολικών επιτροπών και η συγχώνευσή τους σε δύο ΝΠΔΔ, ένα για την πρωτοβάθμια και ένα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι, πλην των τοποθετήσεων της δημοτικής αντιπολίτευσης, δεν βρέθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας να τοποθετηθεί επί ενός τόσου σοβαρού θέματος. Προκύπτει επίσης, ότι τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση (πλην μιας-δύο επιφανών εξαιρέσεων) δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για τις εγκυκλίους που αφορούν το θέμα. Και τούτο γιατί, όπως θα δούμε παρακάτω, με την από 25.2.2011 εγκύκλιό του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης (και άλλα τέτοια "σοσιαλιστικά") βάζει την ταφόπλακα τόσο στην δωρεάν και δημόσια Παιδεία, όσο και στη (έστω κατ' επίφαση μέχρι σήμερα) συλλογική λήψη των αποφάσεων για τη χρηματοδότηση των σχολείων.
Τα τελευταία μετατρέπονται σε οιονεί επιχειρήσεις, όπου ο νέος manager (διευθυντής, γυμνασιάρχης ή λυκειάρχης) καλείται να διαχειριστεί την πενιχρότατη χρηματοδότηση (που θ'αποφασίζεται από ΝΠΔΔ, όπου η δημοτική διοίκηση έχει την συντριπτική πλειοψηφία), ενώ, για επιπλέον έσοδα, επιτρέπεται και διά Νόμου πλέον η "πρόσοδος" και η "εκποίηση" της σχολικής περιουσίας (βλέπε την εγκύκλιο παρακάτω). Κι όλα αυτά με την κατάργηση της ενεργής συμμετοχής γονέων ή/και μαθητών, αφού η "επιτροπή σχολικής κοινότητας", που ιδρύεται, αφενός καταντά συμβουλευτικού χαρακτήρα κι αφετέρου καλείται απλά σιγοντάρει τις επιλογές του ΝΠΔΔ και του σχολικού manager.
Προσθέστε σ'αυτό και το αδιάψευστο γεγονός πως η φετινή χρηματοδότηση για τα σχολεία είναι μόλις το 25% της προπέρσινης και θα έχετε την πλήρη εικόνα της εξαθλίωσης στην οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η δημόσια Παιδεία, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόϊκας και των εγχώριων υπαλλήλων της.


Τέλος, και με την επισήμανση πως θα επανέλθουμε λεπτομερώς στο θέμα, απορίας άξιον είναι η στάση της Ένωσης Γονέων του δήμου μας σ'αυτή την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται η Παιδεία. Πράγματι, το διοικητικό της συμβούλιο δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ανακοίνωση, σε καμία απολύτως πρόσκληση για κινητοποιήσεις, ή μη μόνον σε ανούσιες (και φυσικά ανώδυνες) ημερίδες για τη ρομποτική στα σχολεία ή για άλλα τέτοια εκτός θέματος ζητήματα.
Αλλά και σ'αυτό θα επανέλθουμε προσεχώς.

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο Ραγκούση (μπορείτε και να την κατεβάσετε) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου